top of page

Masterklasse på Lolland

Masterstuderende fra Københavns Universitet vil i de kommende dage studere liv og landskab på Lolland-Falster med base i Maribo.

Under overskrifterne ”Samfundet i landdistrikterne – udvikling eller afvikling?” samt ”Værdier, natursyn og landskabsanalyse” vil de to linjer i uddannelsen ”Master i landdistriktsudvikling og landskabsforvaltning” over tre dage analysere og lave opgaver om udvalgte lokalsamfund og landskab i området.

Undervejs besøges udvalgte steder, hvor lokale ildsjæle, embedsmænd og politikere vil dele ud af deres erfaringer og visioner. Det er én af disse lokale ildsjæle, Troels Lyndelse, der selv som masterstuderende har været medvirkende til at besøget netop kommer til Lolland-Falster:

”Jeg har nu deltaget i denne inspirerende uddannelse i to semestre, og vi har været rundt omkring i Jylland og på Sjælland flere gange, så jeg spurgte om ikke Lolland-Falster var et besøg værd, og det viste sig at uddannelsen ikke tidligere havde været her,” fortæller Troels Lyndelse.

Troels Lyndelse, der er koordinator for Maribos 600 års jubilæum, henter inspiration på uddannelsen til arbejdet med at koordinere Maribo 600 jubilæet, så det forhåbentlig kan komme til at være til gavn for hele Lolland på længere sigt. Han er særlig glad for, at Maribo er udgangspunkt for internatet, hvor Hotel Maribo Søpark danner ramme om opholdet:

”Takket være et særlig godt tilbud fra Hotel Maribo Søpark kan vi nu denne gang bo på et rigtigt hotel,” siger Troels Lyndelse, ”det plejer at være vandrerhjem, så jeg er glad for, at Lolland opleves fra den bedste vinkel. Og så er det jo ideelt for landskabsholdet, at de bor lige i Naturpark Maribosøerne, som det jo er helt oplagt at studere som et godt eksempel på landskabets værdi for lokalsamfundet.”

1-Landmaster_mm_efterår_14_230.JPG

Teori og praksis knyttes sammen på stedet på landmasteruddannelsen. Her forelæser adjunkt Peter Stubkjær Andersen om udsigten fra en bronzealderhøj i Odsherred i efteråret 2014.

De tre dage udnyttes maksimalt, og der veksles mellem faglige forelæsninger, skriftlige opgaver, ekskursioner og netværksarbejde. Studieleder og seniorrådgiver Hanne Tanvig og adjunkt Peter Stubkjær Andersen fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU står for undervisningen. De har tilrettelagt et program, hvor bl.a. Carina Woollhead fortæller om Idestrup, Henriette Lund Pedersen, Henning A. Rasmussen, Birger Christensen og Torben Larsen viser rundt i Maribo, og der sker en indføring i Stokkemarke ved Steen Quistgaard og Peter Thorlin.

En medarbejder fra Lolland Kommune deltager også på holdet, og flere andre kommuner har også fået øje på fordelene ved landmasteruddannelsen.

”Vi kan kun håbe, at flere kan komme til at deltage fremover, så livet på landet kan få den anerkendelse, det fortjener,” siger Troels Lyndelse. ”Uddannelsen holder deltagerne opdateret om den nyeste forskning og er alle tiders forum for faglig sparring med kolleger fra andre dele af landet, der står med de samme faglige udfordringer i dagligdagen. Efter tre dages intensivt internat er man fyldt med indtryk, inspiration og indlæring,” fortæller han, ”og takket være den teoretiske ramme, uddannelsen giver, ser man på landdistrikter og landskaber med helt nye øjne. Når man arbejder med emnerne på denne måde, får man øjnene op for, hvor store resurser, her findes, og hvordan man ved at samle det, der kaldes ”lokal strategisk kapacitet” kan bringe disse resurser i spil,” slutter Troels Lyndelse optimistisk.


Aktuelt
Nyeste
Følg os...
No tags yet.
Søg med Tags
Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page